Blog Layout

En dag på jobben: Spyleoperatør Ann-Mari
19. august 2022

En dag på jobben: Spyleoperatør Ann-Mari

Ann-Mari Fjeldstad (42) har arbeidet som spyleroperatør i VAT siden våren 2020. Hennes arbeidshverdag består i å hjelpe privatpersoner og bedrifter med å åpne tette avløpsrør, utføre kamerainspeksjon av rørene og hjelpe kundene med løsninger for å få tilbake vanntrykket, og utbedre skader på vann- og avløpsrørene. Vi følger henne en vanlig dag på jobben. 

Dagen starter 07.00 på VAT sine lokaler på Dikemark i Asker. Ann-Mari har kjørt vakt i helgen, så første post på agendaen er å skrive ferdig rapporten fra gårsdagens siste oppdrag.

- Kunden i går opplevde at kloakken slo opp igjennom sluket i kjelleren. Siden det var gamle støpejernsrør, å vi var usikre på årsaken til hvorfor avløpsrøret tettet seg, valgte vi å kjøre en kamerainspeksjon av røret. Vi så for det første at de gamle støpejernsrørene hadde betydelig rustbelegg, samtidig som vi avdekket et påbegynnende rørbrudd. Vi fikk spylt opp røret, samtidig som kunden fikk kunnskap om rørets tilstand, og nå kan det iverksettes tiltak for å reparere røret før det kollapser fullstendig. Det er dokumentasjon overfor forsikringsselskapet som jeg nå sitter og ferdigstiller for å oversende til kunden, forteller hun. 

Hun har lovet kunden å oversende forslag til hvordan man kan utbedre avløpsrøret og det påbegynnende rørbruddet. I samråd med kollega, Vegard, har de landet på å anbefale kunden å reparere røret ved hjelp av høytrykksrensing og installere en epoxy-strømpe. Klokken tikker stadig nærmere 08.00, og Ann-Mari har fått ferdigstilt gårsdagens rapport. Vi klargjør bilen, før neste planlagte oppdrag kl. 09.00. 


- Det beste med jobben er å kunne hjelpe mennesker. Mange som ringer oss står i en fortvilet situasjon, der det flyter vann eller       kloakk i huset, og man er avskåret fra å bruke toalett, dusj og vask. Det er alltid en god følelse å kunne reise fra en jobb, vel             vitende om at man har hjulpet kunden med å fikse problemet og på den måten gjort dagen litt bedre, sier Fjeldstad.


Hun forteller om en variert arbeidshverdag, hvor man hver eneste dag møter nye mennesker. Oppdraget kl. 09.00 er et trasésøk hvor hun skal lokalisere brudd på et avløpsrør, og markere dette i terrenget.


Hun forteller om en variert arbeidshverdag, hvor man hver eneste dag møter nye mennesker. Oppdraget kl. 09.00 er et trasésøk hvor hun skal lokalisere brudd på et avløpsrør, og markere dette i terrenget.


Trasésøket går relativt enkelt denne dagen. Det hersker ingen tvil om hvor rørbruddet befinner seg. Heldigvis kan det etter en kamerainspeksjon se ut til at forholdene ligger til rette for å kunne rehabilitere røret ved en punktreparasjon. I så tilfelle vil man unngå alternativet med å grave opp hele traseen i hagen. Det sparer kunden for både tid, og penger. 

Dagens lunsj, bestående av to brødskiver og en Pepsi Max, inntas i bilen. Etter at de første to brødskivene er fortært, ringer telefonen. Nytt spyleroppdrag i Drammen. Vi spiser opp, før vi setter kursen videre.


- Vi må ofte inn i hjemmene til folk. Det skal man ha respekt for. Vi er opptatt av å utføre spylerjobbene på en så skånsom måte som mulig, som bidrar til minst mulig søl, gris og ødeleggelser, sier Fjeldstad.


Videre trekker hun frem god hygiene, og understreker viktigheten av å rense utstyret mellom jobbene. Dette for å unngå spredning av sykdomsbakterier og virus.


Etter en liten biltur kommer vi frem til neste kunde. Toalettet er tett – her må det spyles!


Spylerjobben gikk greit denne gangen, og i løpet av en liten halvtime var jobben gjort og toalettet igjen åpent og funksjonelt. Ann-Mari forteller at man i mange tilfelle selv kan fikse problemet med tett toalett.


- Ved hjelp av en sugekopp skal det ofte ikke så mye til for å åpne et tett toalett, hvis det bare har samlet seg mye papir i vannlåsen. Vi i VAT har derfor laget noen selvhjelpsvideoer med enkle tips og triks som ligger på vår nettside, slik at folk hvis de ønsker kan forsøke å fikse problemet selv, før de eventuelt kontakter hjelp, forteller hun.


På vei tilbake mot Asker og VAT-kontoret, spør jeg Ann-Mari om hun kan anbefale yrke som spyleroperatør til andre: 


- Ja, absolutt! Hvis du liker en variert hverdag, og ikke er redd for litt møkk, er dette virkelig et yrke å anbefale, sier hun med et smil. 

19. august 2022
Ved å gjennomføre et lekkasjesøk kan vi lokalisere hvor vannlekkasjen befinner seg. Det betyr mindre graving, og en raskere reparasjon av lekkasjen. Enkelt, miljøvennlig og penger spart for deg som kunde. Arne Gundersen i VAT forklarer prosessen nærmere: - Det første vi gjør er å trykkteste anlegget. På den måten finner vi ut av om lekkasjen befinner seg før eller etter innvending stoppekran. Er lekkasjen utvendig på vei ut mot hovednettet, er neste steg å merke opp traseen der vannrøret går, før vi begynner selve lekkasjesøket, forteller Gundersen. Gundersen forklarer at det er en rekke ulike metoder for å gjennomføre lekkasjesøk. VAT - Vi har ulike metoder ved lekkasjesøk, og benytter både gass-søking, korrelering og marklytting ved utvendige lekkasjesøk. Det er likevel de to førstnevnte som er mest vanlig. Ved mistanke om lekkasje på et innvendig rør i anlegg med vannbåren varme kan vi benytte et termografikamera for å avdekke lekkasjer, sier han. Han understreker at man som regel vil kunne avdekke lekkasjen relativt nøyaktig, men at det finnes feilkilder som kan gi feilaktige utslag. - Forhold under bakken kan påvirke utstyret og gi feilutslag. Dessverre hender det derfor at vi påviser feil sted for lekkasje. Moderne utstyr kombinert med lang erfaring og kompetanse gjør likevel at vi, i de aller fleste tilfeller, treffer bra og avdekker nøyaktig sted for vannlekkasjen, avslutter Gundersen.
26. juli 2022
1. januar 2022 trådte endringene i avhendingsloven i kraft. Formålet med regelendringene har vært å sikre en tryggere bolighandel, ved å sette større krav til dokumentasjon av boligens tilstand før salg. Lovendringene medfører at selger overtar risiko for skjulte feil og mangler, og dermed også har et større ansvar for å kartlegge tilstanden på boligen enn tidligere. - Oversikt over tilstanden på vann- og avløpsrør kan derfor være viktig for å unngå økonomisk ansvar i ettertid, sier Per Johan Pederssen, daglig leder i Vann- og Avløpsteknikk AS. Pederssen understreker at det er ikke et generelt krav om å gjennomføre full rørinspeksjon før salg av bolig. Likevel kan det være en billig forsikring for å unngå store uforutsette kostnader i fremtiden, særlig hvis du er usikker på tilstanden til rørene eller mistenker at noe kan være galt. Han forteller at han kjenner til flere eksempler der kamerarapporten har vært avgjørende for fastsettelse av ansvar ved senere tvister mellom kjøper og selger. - Ved å dokumentere tilstanden til rørene før et salg, og spille med åpne kort overfor kjøper, vil du redusere risikoen for krav fra kjøper i etterkant av overtakelsen hvis rørene må repareres. En kamerainspeksjon før salg av bolig vil derfor kunne være en billig forsikring, understreker Pederssen. Han oppfordrer alle som planlegger å selge bolig å tenke igjennom behovet for å utarbeide en tilstandsrapport av rørene før boligen legges ut for salg, og sier at dette er noe man bør drøfte med takstmannen ved utarbeidelse av boligens tilstandsrapport.
Share by: