Det er normalt at vannrør og anboringer gror igjen. Dette skyldes ofte fortetninger grunnet rust i påkoblingspunktet til kommunal vannledning. Resultatet er dårlig trykk og lite vann i krana. Tradisjonelt har man måtte grave opp for å skifte rør og anboringsklammer, noe som ofte blir en kostbar affære. Heldigvis har det gjennom de siste årene blitt utviklet nye metoder og teknologi for å kunne fjernrense gjengrodde anboringsklammer uten graving. Operatørleder i Vann- og Avløpsteknikk AS (VAT), Andreas Otterskred, forklarer prosessen:
- Kort fortalt går vi inn i selve vannrøret med et spesialverktøy som gjør at vi kan rense selve anboringsklammeret fra innsiden av røret. Det er vesentlig mer effektivt enn å grave opp røret. På denne måten sparer vi kunden for både tid, og ikke minst mye penger, sier Otterskred.
Han forteller at man har gode erfaringer og resultater å vise til med metoden for fjernrens av anboringsklammer, og at VAT er ett av få firma i Oslo-regionen som tilbyr dette.
- Normalt vil prosessen med å fjernrense anboringsklammer koste rundt 40 000 kroner. Sammenliknet med alternativet som ofte er å grave opp i kommunal vei, med kostnader til asfaltering, masseutskifting også videre snakker vi fort en besparelse på over 100 000 kroner. Fjernrensing av vannrøret er den billigste, og mest effektive måten å få tilbake vanntrykket, forteller Otterskred.
Han understreker at det i enkelte tilfeller ikke er mulig å fjernrense, og at det derfor utføres en forkontroll for å avgjøre og kartlegge muligheter for hvordan jobben skal utføres. Under forkontrollen kartlegges blant annet nåværende vannmengde og trykk, lengde på vannledning fra huset og ut til påkoblingspunktet på den kommunale ledningen og rørmateriale. Otterskred oppfordrer de som opplever dårlig vanntrykk hjemme å ta kontakt.
- Få ting i hverdagen er mer irriterende enn lite vann og dårlig trykk i krana. Heldigvis kan det fikses, ofte på en enklere og billigere måte enn man tror. Opplever du dårlig vanntrykk så ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, så ser vi på mulige løsninger sammen, avslutter Otterskred.