Blog Layout

Fjernrensing
juli 26, 2022

Fjernrensing av vannrøret er den billigste, og mest effektive måten å få tilbake vanntrykket.  

Det er normalt at vannrør og anboringer gror igjen. Dette skyldes ofte fortetninger grunnet rust i påkoblingspunktet til kommunal vannledning. Resultatet er dårlig trykk og lite vann i krana. Tradisjonelt har man måtte grave opp for å skifte rør og anboringsklammer, noe som ofte blir en kostbar affære. Heldigvis har det gjennom de siste årene blitt utviklet nye metoder og teknologi for å kunne fjernrense gjengrodde anboringsklammer uten graving. Operatørleder i Vann- og Avløpsteknikk AS (VAT), Andreas Otterskred, forklarer prosessen: 

- Kort fortalt går vi inn i selve vannrøret med et spesialverktøy som gjør at vi kan rense selve anboringsklammeret fra innsiden av røret. Det er vesentlig mer effektivt enn å grave opp røret. På denne måten sparer vi kunden for både tid, og ikke minst mye penger, sier Otterskred. 

Han forteller at man har gode erfaringer og resultater å vise til med metoden for fjernrens av anboringsklammer, og at VAT er ett av få firma i Oslo-regionen som tilbyr dette.  

- Normalt vil prosessen med å fjernrense anboringsklammer koste rundt 40 000 kroner. Sammenliknet med alternativet som ofte er å grave opp i kommunal vei, med kostnader til asfaltering, masseutskifting også videre snakker vi fort en besparelse på over 100 000 kroner. Fjernrensing av vannrøret er den billigste, og mest effektive måten å få tilbake vanntrykket, forteller Otterskred. 

Han understreker at det i enkelte tilfeller ikke er mulig å fjernrense, og at det derfor utføres en forkontroll for å avgjøre og kartlegge muligheter for hvordan jobben skal utføres. Under forkontrollen kartlegges blant annet nåværende vannmengde og trykk, lengde på vannledning fra huset og ut til påkoblingspunktet på den kommunale ledningen og rørmateriale. Otterskred oppfordrer de som opplever dårlig vanntrykk hjemme å ta kontakt. 

- Få ting i hverdagen er mer irriterende enn lite vann og dårlig trykk i krana. Heldigvis kan det fikses, ofte på en enklere og billigere måte enn man tror. Opplever du dårlig vanntrykk så ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, så ser vi på mulige løsninger sammen, avslutter Otterskred. 

19 Aug, 2022
Ann-Mari Fjeldstad (42) har arbeidet som spyleroperatør i VAT siden våren 2020. Hennes arbeidshverdag består i å hjelpe privatpersoner og bedrifter med å åpne tette avløpsrør, utføre kamerainspeksjon av rørene og hjelpe kundene med løsninger for å få tilbake vanntrykket, og utbedre skader på vann- og avløpsrørene. Vi følger henne en vanlig dag på jobben. Dagen starter 07.00 på VAT sine lokaler på Dikemark i Asker. Ann-Mari har kjørt vakt i helgen, så første post på agendaen er å skrive ferdig rapporten fra gårsdagens siste oppdrag. - Kunden i går opplevde at kloakken slo opp igjennom sluket i kjelleren. Siden det var gamle støpejernsrør, å vi var usikre på årsaken til hvorfor avløpsrøret tettet seg, valgte vi å kjøre en kamerainspeksjon av røret. Vi så for det første at de gamle støpejernsrørene hadde betydelig rustbelegg, samtidig som vi avdekket et påbegynnende rørbrudd. Vi fikk spylt opp røret, samtidig som kunden fikk kunnskap om rørets tilstand, og nå kan det iverksettes tiltak for å reparere røret før det kollapser fullstendig. Det er dokumentasjon overfor forsikringsselskapet som jeg nå sitter og ferdigstiller for å oversende til kunden, forteller hun.
19 Aug, 2022
Ved å gjennomføre et lekkasjesøk kan vi lokalisere hvor vannlekkasjen befinner seg. Det betyr mindre graving, og en raskere reparasjon av lekkasjen. Enkelt, miljøvennlig og penger spart for deg som kunde. Arne Gundersen i VAT forklarer prosessen nærmere: - Det første vi gjør er å trykkteste anlegget. På den måten finner vi ut av om lekkasjen befinner seg før eller etter innvending stoppekran. Er lekkasjen utvendig på vei ut mot hovednettet, er neste steg å merke opp traseen der vannrøret går, før vi begynner selve lekkasjesøket, forteller Gundersen. Gundersen forklarer at det er en rekke ulike metoder for å gjennomføre lekkasjesøk. VAT - Vi har ulike metoder ved lekkasjesøk, og benytter både gass-søking, korrelering og marklytting ved utvendige lekkasjesøk. Det er likevel de to førstnevnte som er mest vanlig. Ved mistanke om lekkasje på et innvendig rør i anlegg med vannbåren varme kan vi benytte et termografikamera for å avdekke lekkasjer, sier han. Han understreker at man som regel vil kunne avdekke lekkasjen relativt nøyaktig, men at det finnes feilkilder som kan gi feilaktige utslag. - Forhold under bakken kan påvirke utstyret og gi feilutslag. Dessverre hender det derfor at vi påviser feil sted for lekkasje. Moderne utstyr kombinert med lang erfaring og kompetanse gjør likevel at vi, i de aller fleste tilfeller, treffer bra og avdekker nøyaktig sted for vannlekkasjen, avslutter Gundersen.
Share by: